KRISTA MÄNTTÄRI 

Viini ja savi ovat aina kietoutuneet vahvasti toisiinsa. Jo vuosituhansien ajan viiniä on kypsytetty ja säilötty saviruukuissa. Mikä siis sen parempi syy yhdistää viini ja keramiikka – varsinkin, kun molemmat ovat suuria intohimoni kohteita.

Olen Krista Mänttäri – kokenut viinimestari ja varsin tuore keramiikka-artesaani. Valmistuin viinimestariksi vuonna 2000 ja sen jälkeen viini on vienyt ja tuonut minua ympäriinsä. Vuonna 2019 sain kutsun Samppanjan alueen viiniritariksi (l´Ordre des Coteaux de Champagne), josta olen enemmän kuin otettu.

Poreessa yhdistyvät nyt luovasti kaksi alaani. Viikon alussa teen keramiikkaa ja loppuviikosta nautiskellaan viinistä. Nämä kaksi yhdistyvät konkreettisesti myös samassa tilassa, uudessa viinibaari-keramiikkakaupassani Forssan Hämeentiellä.

Ajatuksia savesta ja keramiikasta

Kuva- ja väriaiheet syntyvät rakkaudesta ruokaan ja tuoreisiin vihanneksiin. Poimin tunnelmia ja ideoita paljon myös luonnosta ja taiteesta. Esimerkiksi liukuvärjätyn neljä vuodenaikaa sarjani sävyt ovat niitä värejä, jotka aistii luomien alla, kun silmät ovat suljettuina.

Savi on haasteellinen, oikukas ja antelias materiaali, jolla on vahva oma luonne ja pitkä muisti. Siksi rakastan savea ja keskustelua sen kanssa. Kun savea alkaa työstää, se kertoo pian, miksi se haluaa tulla.

Teen käyttöastioita, joihin haen käytännöllisyyden ja merkityksellisyyden omasta ravintolataustastani. Mutta keraamikkona koen suurinta intohimoa suuria ruukkuja kohtaan. Taidekeramiikka sytyttää kaikki tunteeni; rakastan sitä, miten ruukku näyttäytyy joka suunnasta erilaisena muodoltaan, rakenteeltaan ja tekstuuriltaan.

Savesta tehdyn astian tai esineen pintaan ei koskaan kyllästy, sillä se on joka hetki muuttuva, moniulotteinen ja erilainen.

Olen keraamikkona varsin nuori, vaikka olenkin harrastanut keramiikan tekemistä vuosikaudet. Otan keramiikan tekemisen vakavasti, haluan tehdä kaikki vaiheet itse kipsimuoteista lasitteisiin. Jokainen työvaihe on omaa käsialaani.

Käyttöastiani palvelevat ruokaa ja ruuanlaittoa. Yksittäinen lautanen tai kulho saa elämän vasta, kun ruoka-annos on siinä päällä. Käyttöastioiden pitää olla myös monikäyttöisiä ja konepestäviä.